Onlangs deed ik via Instagram en Linked Inn een klein onderzoek naar de hoeveelheid uren een ieder spendeert aan zijn of haar nachtrust. 72 verschillende mensen hebben hierop gereageerd.

Je kon kiezen uit 4 keuze opties:

  1. 5 uur of minder
  2.  tussen de 5 en 7 uur
  3. tussen de 7 en 8,5 uur
  4. 8,5 uur of meer

 

Er van uit gaande (uit verschillende studies en wetenschappelijke inzichten) dat een ideale nachtrust tussen de 7 en 8,5 uur lang duurt. Blijkt dat 59% van de mensen van deze opinie voldoende nachtrust heeft. Het merendeel dus!

Echter blijkt dat 41% niet aan deze norm komt en dus te weinig of te veel slaapt. Als je het glas half leeg bekijkt, dan is dit dus bijna de helft.

Natuurlijk zijn er per individu altijd afwijkingen waaruit blijkt dat iemand baat heeft bij minder dan 7 uur slaap of meer dan 8,5 uur slaap. Maar in dit geval gaan we dus uit van wetenschappelijke inzichten.

Naast dat de duur van belang is om verschillende slaapfases te doorlopen, is de kwaliteit van slaap ook van groot belang. Dit kan je sterk beïnvloeden door er achter te komen wat voor slaper jij precies bent. Ben jij een ochtend- of avondmens. Daarvan wetende kun je je dagindeling beter afstemmen om in een beter slaap-waakritme te komen. Tevens heeft diafragmale ademhaling ook een grote invloed bij het doorlopen van verschillende slaapfases.

Naast bovenstaande praktische zaken zijn er natuurlijk nog meer invloeden om je slaapkwaliteit te verbeteren. Het allerbelangrijkste is om je af te vragen hoe jij in je energie zit. Word je uitgerust wakker, word je makkelijk wakker als de wekker gaat en val je ’s avonds makkelijk weer in slaap. Heb je gedurende dag voldoende energie om je dagelijkse dingen te doen en ook nog voldoende energie te hebben voor andere activiteiten.

Mocht jij nou niet voldoende energie ervaren en last hebben van slaap problemen. Denk dan vooral niet dat het bij jou hoort en dat je hier nooit meer van af komt. Wij helpen je er graag bij om persoonlijk te onderzoeken wat voor slaper jij bent en waar jij baat bij hebt.

Vul de health-check in via onze website en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Merwin