Wat is fit zijn? Iedereen heeft er wel een idee bij. En bijna iedereen wil zich wel graag fit voelen. Maar wanneer ben je nu fit? Is er een rekensom voor, of is het meer een mindstate?

“Fitgirl”

Als we iemand fit noemen, bedoelen we meestal dat die persoon fysiek in vorm is. Straal je uit dat je altijd ready om te sporten bent, dan zie je er misschien fit uit (of je loopt gewoon te vaak in je joggingpak). Maar fit zijn betekent voor iedereen iets anders. Fit is de oma die nog vitaal is op haar oude dag, fit is ook de vriend die zijn hand niet omdraait voor een triathlon. Koosnamen als fitgirl en fitboy staan in iedereens woordenboek, en worden vaak toebedeeld aan mensen die liften en gezond eten. Maar hoe weet je nou of jij ook fit bent?

Fit zijn is vitaal zijn

Simpel: voel jij je fit? Dan ben je het ook. Fit zijn gaat over vitaliteit, over lekker in je vel zitten, over levensenergie. Om nou alleen de hardlopers, lifters en atleten fit te noemen, is echt te kort door de bocht. Veel verschillende levensstijlen dragen bij aan een fitter leven. Stel je voor dat je als vader regelmatig samen voetbalt, weekendjes weg gaat om te mountainbiken, elke dag samen naar school fietst en je thuis ’s nachts zonder moeite opveert om een luier te verschonen. In dat geval heb je eveneens een onuitputtelijke energievoorraad, en ben je wat ons betreft megafit. En wat te denken van de oma en opa die vroeg uit de veren zijn, een moestuintje bijhouden, met de kleinkinderen naar het speelbos gaan in het weekend, om daarna thuis een stapel pannenkoeken op tafel te toveren? Superfit, hoor.

Compleet plaatje

Vroeger ging fit zijn meer over de letterlijke betekenis van een fysiek sterk en atletisch gebouwd lijf. Maar we zijn inmiddels volwassener geworden. We kijken nu wat breder naar fit zijn. Ons leven draait tegenwoordig veel meer om presteren. Niet alleen in de gym, maar ook op de werkvloer en thuis, of onderling binnen je vriendenkring. Dit brengt druk en stress met zich mee. Fit zijn draait daarom tegenwoordig om zowel fysiek als mentaal fit zijn. Het complete plaatje.

Mindstate

Wij zien fit zijn meer als een mindstate. En zo kan het voor iedereen wat anders betekenen. De norm is niet persé gespierd en atletisch te zijn. Ga maar na: wie fit wil zijn, wil eigenlijk vooral energiek zijn en lekker in hun vel zitten. Je wil uiteindelijk gewoon vitaal genoeg zijn om elke dag zonder gepuf en gehijg te kunnen spelen met de kids, kunnen koken, de hond uitlaten, je werk uitvoeren, een rondje te joggen en nog even wat in je journal schrijven. Dat geeft zelfvertrouwen, kracht, en het houdt je kalm en scherp. Iedereen heeft zijn eigen ‘fit’ en dat is helemaal oké!

Bron: Orangefit.nl