De vakantie breekt aan! Voor veel mensen het moment om een paar weken het werk los te laten en op weg te gaan naar hun vakantie bestemming. Even een paar weken helemaal niets en lekker genieten van de omgeving, het eten en partner/kinderen/vrienden om je heen. Je hebt je vakantiestoel nog niet uitgeklapt en plots word je ziek. Griep, hoofdpijn en vermoeidheid zijn veelvoorkomende symptomen in de eerste week van hun vakantie. 

Maar hoe kan dit dan? Wat is de oorzaak van ziek worden in de eerste week op vakantie? Als je werkt en daarbij veel werkdruk en stress ervaart dan maak je onnodig veel stresshormoon (adrenaline en cortisol) aan. Het lichaam is hier ondertussen aan gewend en is hier tegen gewapend, ook al voel jij je regelmatig gestrest en gejaagd en kan je hier lichte klachten van ondervinden. Je immuunsysteem is hier redelijk tegen gewapend en zorgt ervoor dat het ziekteverwekkers buiten laat. Als jij op vakantie gaat, komt je lichaam in een rustmodus en maakt het geen tot weinig adrenaline en cortisol meer aan. En juist dan hebben deze ziekteverwekkers de kans om die immuunbarriére binnen te dringen zodat jij ziek wordt. 

Maar valt er nu, de laatste dagen voordat je op vakantie gaat nog wat tegen te doen? Ik denk van wel. Hier een paar tips:

1 – leg je werk langzamerhand al wat neer. Probeer dingen al wat uit te besteden aan collega’s (die niet op vakantie gaan;-)) en neem niet meer zoveel opdrachten aan.
2 – Zorg alvast voor ontspan momentjes, maak een wandeling of mediteer
3- ga nog even lekker sporten

Natuurlijk zijn bovenstaande punten maar een tijdelijke oplossing. Als je echt definitief minder stress wilt ervaren, minder gejaagd wilt worden en meer ontspanning op wilt zoeken dan zul je het hele jaar hier mee bezig zijn. Ik weet zeker dat je dan nooit meer de eerste week op vakantie ziek wordt en heerlijk kan genieten van je vakantie.

Alvast een fijne vakantie toegewenst :) 

Merwin